GDO’lu ve hibrit tohumlar yaygınlaşmasın
Atalık tohumlar bulundukları iklime, toprağa ve coğrafyaya asırlar içinde uyum sağladıkları daha dayanıklı ve daha besleyicidir. GDO’lu veya hibrit tohumun kullanılması gıdada bağımlılığa ve açlığa neden olabilir. Bunun yanı sıra atalık tohumlar kullanılmadığı takdirde dirençli ve besleyici gen kaynakları kaybedilir. Sonuç olarak GDO’lu ve hibrit tohumlar yaygınlaşır. Yerli tohumlar kullanılmadığında Türkiye’nin gıda güvenliği tarım yapan ve tohum üreten çokuluslu şirketlerin eline kalır. Atalık tohumdan üretilmiş bir domatesteki magnezyum oranı hibrit tohum kullanılarak üretilmiş dokuz tane domatesteki magnezyuma eşit.
Ayrıca, atalık tohumlar doğa ve biyolojik çeşitlilik için şarttır. Bulundukları bölgenin doğa koşullarına uyum sağlayan atalık tohumların kuşaktan kuşağa aktarılması ve çoğaltılması biyolojik çeşitliliğin sağlanması için bir zorunluluktur.
Sayfamızı PaylaşınAtalık tohumlar bulundukları iklime, toprağa ve coğrafyaya asırlar içinde uyum sağladıkları daha dayanıklı ve daha besleyicidir.
– atatohumtakas@gmail.com
|