Amacımız
Ata tohumdan yetişen sebze, meyve ve endemik bitkilerin yok olmadan gelecek nesillere aktarılmasını amaçlar. Bunu yaparken kalıntı bırakan kimyasalların kullanılmasına karşı faaliyet yürütür. Konvansiyonel tarımın alternatiflerini araştırır, geliştirir. Elde ettiği bilgi ve deneyimleri kamuoyu ile paylaşır. Kamuoyu oluşturur, bilinçlendirir. Lobi faaliyeti yapar. Sürdürülebilir tarım, doğal yaşam, güvenilir ve sağlıklı gıdayı hedefler.
Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri:
1- Dernek tohum takas derneğidir, tohumu parayla satmaz.
2- Bozulmakta, yok olmakta olan bitki çeşitlerine ilişkin geleneksel, bilimsel bilgileri toplar, ilgili kesimlere sunar. Üretir, çoğaltır ve tüketicilerle takas yoluyla paylaşır, gelecek nesillere aktarır.
3- Ata tohumunu, tohum bankalarında değil de yaşam döngüsü içinde korunmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını hedefler.
4- Öncelikle ülkemizde ve dünya üzerinde yetişen her türlü bitki türlerinin korunması ve yaşatılması için ulusal ve uluslararası düzeyde uygulama, araştırma, yayın ve teknik destek faaliyetlerinde bulunur. Bu amaçla yerel yönetimler, tüm kamu kurumları, demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ile gerektiğinde iş birliği yapar, toplumun bütün kesimlerinin katılımını sağlar.
5- Var olan bitki türlerinin tanınması için çalışmalar yapar.
6- Kaybolmakta olan, bitki çeşitlerini korumak için destek ve dayanışma projeleri yürütür. Bu doğrultuda var olan bitki çeşitleri ile ilgili bilimsel, geleneksel, teknik ve kültürel bilgileri toplar, toplatır. Çeşitlerin tohumunu çıkarttırır.
7- Dernek amaçlarını anlatmak üzere toplantı, çalıştay, konferans, panel vb. etkinliklerle üretici ve tüketicileri bilgilendirir. Okullarda çeşitli çalışmalar yapar.
8- Amaçları doğrultusunda faaliyet gösteren bireylerin, grupların ve organizasyonların saha çalışmalarına katılır, destekler.
9- Biyoçeşitlilik konusunda ulusal, uluslararası girişim, proje ve çalışmalara katılır, ilgililerin bu konudaki çalışmalara katılımını destekler.
10- Alanında yürütülen bilimsel çalışmaları takip eder, gerekli hallerde ortak çalışmalar yürütür. Ata tohumdan yetişen bitki çeşitlerinin iyileştirilmesi ve çoğaltılması için çalışır. Bu doğrultuda üretici ve bilim insanları arasında bilgi alışverişi sağlanmasına yardımcı olur.
11- Ata tohumdan üretilen bitkilerin korunması ve toplum yararına kullanılmasını sağlamaya çalışır.
12- Ata tohumlarımızdan geleneksel, yenilikçi ve modern tarım uygulamaları ile yetiştirilen bitki çeşitleri hakkında bilgilerin toplanması ve korunması, gelecek nesillere aktarılmasına çalışır. Yetiştirilen bitki çeşitlerinin özellikleri, dayanıklılığı, yetiştirilme şartları ve teknikleri hakkında genel çalışmalar ve bilgilendirmeler yapar. Ata tohumlarımızdan üretilen ürünlerin ham veya mamul haliyle değer ve özelliklerinin tanıtılması ve sevdirilmesi için üretici ve tüketicilere yönelik söyleşi, panel, konferans, şenlik, festival, kermes, yemek, sergi vb. etkinlikler organize eder. Bölgesel mutfak ve tarımsal ürün kültürlerini ekonomik, turistik ve ulusal planda tanıtır, yaygınlaştırmaya ve sevdirmeye çalışır.
13- Ata tohumlarımızdan elde edilen bitki çeşitlerini ekonomik, turistik ve ulusal planda tanıtır, yaygınlaştırmaya ve sevdirmeye çalışır.
14- Ata tohumlarından üretilen bitki çeşitlerinin ekolojik turizm, yerel üretime dayalı kalkınma ve gıda çeşitliliği bakımından taşıdığı ekonomik potansiyelin tanıtılması ve değerlendirilmesi için çalışır.
15- Ata tohumdan yetiştirilen ürün çeşitlerini kamu yararına dağıtır.
16- Kamu yararına pazar yeri, satış merkezi, stantlar kurar, kurdurur veya bu alanda faaliyette bulunur. Topluluk destekli tarım örneklerini destekler.
17- Sivil toplum kuruluşu olarak tarımsal alanda kurulu ulusal ve uluslararası organizasyonlara katılır, dernek sıfatı ile bilimsel katkı ve teşebbüslerde bulunur.
18- Ata tohumlarının ve bunlara ilişkin bilgilerin ve değerlerin üreticiler arası paylaşımını ve değiş tokuşunu destekler, yaygınlaştırmaya çalışır. Sürdürülebilir tarım ve insanlar arası ortaklık duygularını güçlendiren geleneksel üreticiler arası dayanışma (imece) yöntemlerini destekler, geliştirmeye çalışır.
19- Ata tohumdan üretim yapmaya başlayacak olanlara, kendi kendine yeterliliğin sağlanması için yeterli eğitimi, uzman desteğini sağlar. Destek amaçlı projeler oluşturur. Bu çalışmalara yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde katılımı organize eder.
20- Üyelere dernek çalışmalarında etkili olabilmeleri için yabancı dil, bilgisayar, geleneksel el sanatları-zanaatları kursları vb. temel olan gerekli eğitim olanaklarını sunar. Bunlardan faydalanmaları için teşvik eder ve destek verir.
21- Türkiyenin bitki çeşitleri ve biyolojisi gibi tüm ihtisas konularında kurs, atölye, panel vb. eğitim çalışmaları düzenler, düzenletir.
22- Kamuoyu ve dernek üyeleri ile iletişim sağlamak için internet ve sosyal medyayı kullanır.
23- Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin eder, dokümantasyon merkezi oluşturur. Broşür, gazete, dergi, kitap, internet, afiş, ilan, albüm gibi her türlü basın yayın yoluyla çalışmalarını duyurur. Yayınlar yapar ve bilgilendirme bültenleri çıkarır.
24- Dernek faaliyetine uygun çalışma ortamını sağlar, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin eder.
25- Gerekli izinler alınmak şartı ile yardım toplama faaliyetlerinde bulunur, yurt içi ve yurt dışından bağış kabul eder.
26- Üyelerin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirmeleri için lokal açar, sosyal ve kültürel tesisler kurar, bunları işletir, işlettirir.
27- Üyeler arasında ilişkilerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlence etkinlikleri vb. düzenler, üyelerin bu etkinliklerden yararlanmalarını sağlar.
28- Dernek, faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın alır, satar, kiralar, kiraya verir ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis eder.
29- Amaçlarının gerçekleşmesi için gerek görülmesi durumunda vakıf kurar, federasyon kurar veya kurulu federasyona katılır. Gerekli izinler alınarak derneklerin izinle kurabileceği tesisler kurar.
30- Uluslararası faaliyette bulunur, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olur ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapar, yardımlaşır.
31- Derneğin amacını gerçekleştirmek üzere benzer amaçlı derneklerden ve mesleki kuruluşlardan maddi yardım alabilir ve adı geçen kurumlara gelir fazlası olması durumunda gelirinin azami yüzde beşine kadar maddi yardımda bulunabilir.
32- Gerekli görülmesi halinde; belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütür.
33- Dernek, amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için ağ, platform oluşturur, var olanlara katılır.
34- Amacın gerçekleşmesi için ihtiyaç duyulan ve kanunların yasaklamadığı her türlü faaliyette bulunur.
35- Dernek, alanında evrensel hukuk kuralları, insan hakları ilkelerine bağlı çalışma yapar.
36- Siyasi parti yöneticileri dernek yöneticisi olamaz. Yöneticiler herhangi bir siyasi partiye üye olursa yöneticiliği düşer.
37- Dernek iş ve işlemleri ile ilgili durumlarda ücretli veya ücretsiz avukat tutar.
38- Dernek dernek üyeleri, dernek amaçlarına ve tüzüğüne aykırı olan şahıslar, ticari şirketler, finansal şirketler, tarım şirketleri ve bunların temsilcileri ile dernek adına iş birliği, ortak proje ve etkinlik yapamaz.
39- Dernek kalıntı bırakan kimyasal gübre ve zehirlerin kullanılmadığı doğal tarım yöntemi ve organik tarım yöntemlerini savunur. Konvansiyonel tarım yöntemlerine karşı çıkar. Bu yöntemlerde uygulanan kalıntı bırakan gübre ve zehirlerin sıfırlanması için eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapar. Bu konuda yasa ve yönetmelik taslakları hazırlar. Kamuoyuna sunar, lobi faaliyeti yapar.
40- Dernek ata tohumdan üretim yapan deneme alanları kurar. Ata tohumunun yaygınlaşması, gelişmesi ve üreticilerin eğitilmesi için bu alanlarda deneme üretimleri yapar.
41- Dernek; ata tohumdan üretim yapan üreticilerin tarımsal desteklerden faydalanabilmesi için kamuoyu oluşturmaya çalışır, lobi faaliyeti yürütür.
42- Dernek doğal ve organik üretim yapan küçük üreticiyi destekler.
43- Dernek amaçlarını gerçekleştirebilmek için uluslararası kuruluşlardan hazırladığı projeler aracılığı ile hibeler alır.
Sayfamızı PaylaşınAta tohumdan yetişen sebze, meyve ve endemik bitkilerin yok olmadan gelecek nesillere aktarılmasını amaçlar.
– atatohumtakas@gmail.com
|